Informacje o mnie

Tutaj znajdziesz informacje o tym kim jestem i jakie mam kwalifikacje. Dodatkowo dowiesz się jakie kursy i szkolenia ukończyłam oraz poznasz projekty, w których brałam udział.

Klaudia Piechanowska

Profilaktyk Zdrowia, magister Zdrowia Publicznego

Kod zawodu 229102

Czy wiesz, że ponad 50% zdrowia jest w Twoich rękach?

Na Twoje zdrowie wpływa*:

  • 55% - Styl życia,
  • 20% - Środowisko, w którym żyjesz,
  • 15% - Czynniki biologiczno-dziedziczne,
  • 10% - Organizacja opieki zdrowotnej,

Im szybciej zaczniesz budować poprawny styl życia, tym dłużej zachowasz swoją sprawność. Zobacz jak mogę Ci w tym pomóc.

* Pola zdrowia Lalonde, Marc Lalonde "A New Perspective on the Health of Canadians"
Współpraca »

Studia i doświadczenie na studiach

Zdrowie publiczne ze specjalizacją promocja zdrowia.

Studia licencjackie i magisterskie na Uniwersytecie Szczecińskim

Poniżej znajdziesz to, czego nauczyłam się na studiach licencjackich i magisterskich ze zdrowia publicznego.

Na styl życia składają się poniższe elementy:

  • Narażenie na stres,
  • Aktywność fizyczna,
  • Odpowiednie odżywianie organizmu,
  • Umiejętność budowania stałych relacji z innymi ludźmi,
  • Uczestnictwo w kulturze (chodzenie do teatru, galerii sztuki, filharmonii, czytanie książek itp.),
  • Umiejętność relaksowania się,
  • Zaspokajanie potrzeb intelektualnych,
  • Konsumpcjonizm - to co jesz, to w co się ubierasz, jakiej jakości rzeczy kupujesz,
  • Stosunek do pracy (czy lubisz swoją pracę, czy masz z niej poczucie satysfakcji oraz możliwości rozwoju),
  • Umiejętność gospodarowania swoim czasem,
  • Wartości jakimi kierujesz się w życiu,
  • Twoja przynależność do grupy społecznej,
  • Stosunek do praw publicznych (np. przestrzeganie prawa),
  • Stosunek do religii,
  • Role społeczne w rodzinie, pracy, społeczności (spełnianie rola ojca, matki czy pracownika, pracodawcy itp.),
  • Potrzeby estetyczne - miejsce i otoczenie w którym się znajdujesz (np. chcesz mieć ładny/wymarzony dom, chcesz mieszkać w nowoczesnej dzielnicy itp.),
  • Wiedza o tym jak ważne jest zdrowie w skali społeczeństwa (epidemie i pandemie),
  • Świadomość wiedzy jak istotne są działania profilaktyczne,
  • Zapobieganie rozprzestrzenianiu się choroby,
  • Sprawdzanie obecnego stanu zdrowia.
  • Jakiej jakości jest powietrze, woda itp. w Twoim otoczeniu,
  • Warunki pracy i życia,
  • Społeczeństwo w jakim się znajdujesz,
  • Czy nie ma osób toksycznych w Twoim otoczeniu,
  • Estetyka miejsca w którym żyjemy (człowiek ma potrzebę estetyki w swoim otoczeniu, lubi przebywać w ładnych miejscach, dlatego podoba nam się kultura, sztuka, chodzimy do teatru).
  • Odżywianie się w zbilansowany sposób, dostarczanie odpowiednich składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania organizmu a nie tylko zapychanie żołądka,
  • Prawidłowe łączenie ze sobą składników odżywczych.
  • W jaki sposób utrzymywać sprawność fizyczną,
  • Co daje sprawność fizyczna (człowiek dłużej jest samodzielny itp.),
  • Korzyści z utrzymywania sprawności fizycznej (brak nadwagi lub otyłości itp.),
  • Dłuższe zachowanie sprawności mózgu, dzięki dotlenieniu podczas ćwiczeń, pobudzieniu neuronów i zapobieganiu ich obumieraniu,
  • Zwiększenie wydolności organizmu,
  • Rozwijanie muskulatury,
  • Zwiększanie wydajności organizmu.
  • Dbanie o swoje zasoby psychoenergetyczne,
  • Organizacja swojego życia,
  • Dbanie o relacje z samym sobą,
  • Dbanie o relacje z otoczeniem,
  • Odwaga aby zgłosić się o pomoc do specjalisty,
  • Radzenie sobie w trudnych sytuacjach,
  • Umiejętność odpuszczania,
  • Umiejętność cieszenia się ze swoich osiągnięć (zamiast ciągłego obwiniania się, że można było więcej lub lepiej).
  • Interpretacja wyników badań,
  • Kierowanie na badania profilaktyczne (wykonywanie badań raz w roku, wiedza jak ważne są badania profilaktyczne).
  • Działanie poszczególnych układów naszego ciała,
  • Powiązania pomiędzy układami i organami w ciele,
  • Powody występowania poszczególnych chorób (np. zły stan zębów wpływa na zawał serca i zwapnienie zastawki w sercu),
  • Funkcjonowanie poszczególnych organów w układach ciała i zależności pomiędzy ich funkcjonowaniem.
  • Środowisko w jakim człowiek dorasta,
  • Wzorce wyniesione z domu (czego dziecko nauczyło się od rodziców),
  • Umiejętności społecznie w pracy i życiu prywatnym (czy człowiek potrafi dogadać się z rówieśnikami i zaadoptować się w grupie),
  • Adaptacja do zachodzących w życiu zmian,
  • Umiejętność podejmowania decyzji (tych łatwych i trudnych).
  • Rozpoznanie jakości odżywiania podopiecznego (jakość składników odżywczych, czy posiłki zawierają wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze, czy podopieczny odżywia odpowiednio organizm czy tylko zapycha żołądek),
  • Aktywność fizyczna (zaproponowanie formy aktywności, która pomoże zachować sprawność organizmu),
  • Używki (wskazanie, który problem występuje przez stosowanie używek),
  • Wczesna diagnoza problemów zdrowotnych (rozpoznanie pierwszych objawów nieprawidłowego funkcjonowania organizmu),
  • Zaproponowanie badań, dzięki którym można wcześnie wykryć nowotwór,
  • Wyjaśnienie wpływu i konsekwencji zaburzeń odżywiania (otyłość, nadwaga, anoreksja, bulimia). Jako, że jestem także dyplomowanym psychodietetykiem potrafię wypracować z podopiecznym techniki radzenia sobie z zaburzeniami odżywiania.,
  • Znajomość znaczenia szczepień dla populacji,
  • Uświadomienie skutków nowoczesnych uzależnień (od telefonu, fastfood-u itp.) i ich wpływ na zdrowie,
  • Zapobieganie epidemiom (np. w województwie) i pandemią (na całym kontynencie lub nawet świecie),
  • Stosowanie i promowanie badań przesiewowych (profilaktycznych), które pomagają we wczesnej diagnozie i skutecznym leczeniu najczęściej występujących chorób w Polsce: badania piersi, usg, cytologia, rak prostaty itd.,
  • Zalecenia dla właściwej higieny życia (higiena snu, higiena osobista, higiena pracy),
  • Proponowanie wizyty u poszczególnych specjalistów np. dentysty, fizjoterapeuty, lekarzy itd.

Czynniki ryzyka można ogólnie podzielić na następujące grupy:

Behawioralne (związane z zachowaniem):

  • Palenie tytoniu,
  • Spożywanie nadmiernych ilości alkoholu,
  • Sposób odżywiania,
  • Brak aktywności fizycznej,
  • Spędzanie zbyt długiego czasu na słońcu bez ochrony organizmu,
  • Brak pewnych szczepień,
  • Uprawianie seksu bez antykoncepcji,
  • Nieuzasadnione przyjmowanie antybiotyków i innych leków.

Psychologiczne (związane ze zdrowiem psychicznym):

  • Choroby psychiczne,
  • Nieradzenie sobie ze stresem,
  • Trudne wydarzenia w życiu (śmierć bliskiej osoby, przeprowadzka, nowa praca, rozpad związku itd.),
  • Uzależnienia,
  • Relacje z innymi ludźmi,
  • Przemoc psychiczna.

Fizjologiczne (związane z ciałem):

  • Nadwaga lub otyłość,
  • Wysokie ciśnienie krwi,
  • Wysokie stężenie cholesterolu we krwi,
  • Wysokie stężenie cukru (glukozy) we krwi,
  • Problemy z układem krwionośnym,
  • Problemy z układem kostnym (nieprawidłowa postawa ciała, higiena stanowiska pracy),
  • Higiena układu moczowego,
  • Higiena układu oddechowego,
  • Problemy z układem oddechowym,
  • Problemy z układem trawienia (zespół jelita drażliwego),
  • Uszkodzenie flory bakteryjnej.

Demograficzne

  • Wiek,
  • Płeć,
  • Przynależność do podgrupy w populacji wyodrębnionej na przykład na podstawie zawodu, religii czy dochodów,
  • Miejsce zamieszkania (wieś czy miasto).

Środowiskowe

  • Dostęp do czystej wody i kanalizacji,
  • Ryzyko zawodowe,
  • Zanieczyszczenie powietrza,
  • Sytuacje społeczne,
  • Dostęp do dobrze zaopatrzonych sklepów w wysokiej jakości przetworzoną żywność.

Genetyczne

  • Genetyczne czynniki ryzyka wynikają z genów danej osoby lub chorób uwarunkowanych genetycznie przez rodzinę,
  • Mutacja konkretnego genu nie oznacza 100% pewności, że zachoruje się na chorobę. Jest to znak ostrzegawczy jak powinno się kształtować swój styl życia, żeby uniknąć tej choroby,
  • Są choroby, na które nie mamy wpływu takie jak np. trisomia 21 (zespół downa).

Rozwój osobniczy człowieka (ontogeneza) czyli proces zmian jaki zachodzi w organizmie człowieka przez całe jego życie od zapłodnienia, aż do śmierci.

  • Dorastanie, w tym zmiany hormonalne i związane z tym zaburzenia. Rozwój dziecka, a później nastolatka,
  • Płodność, okres płodności człowieka czyli kiedy można sprowadzić na świat dziecko,
  • Choroby różnego rodzaju, które mogą występować u każdego człowieka,
  • Okres przekwitania (okres okołomenopauzalny i menopauzalny),
  • Starzenie się - obumieranie organizmu, parkinson, alzheimer itd.
  • Przebywanie osób starszych w domach pomocy społecznej lub dziennych domach opieki społecznej,
  • Rehabilitacje osób po urazach (w jaki sposób uzyskać pomoc, jeśli nie jesteś sam w stanie jej udzielić, gdzie zgłosić się po pomoc).
  • Sposób w jaki można promować zdrowie w swoim otoczeniu,
  • Kampanie społeczne lub lokalne,
  • Organizacja wydarzeń związanych z edukacją zdrowia,
  • Szerzenie wiedzy o tym jaki wpływ ma każdy człowiek na swoje zdrowie w długoterminowej perspektywie prowadząc zdrowy tryb życia.
  • Wiedza o tym jak ważne jest zdrowie w skali społeczeństwa (epidemie i pandemie),
  • Świadomość wiedzy jak istotne są działania profilaktyczne,
  • Zapobieganie rozprzestrzenianiu się choroby,
  • Sprawdzanie obecnego stanu zdrowia.
  • Umiejętność określenia na podstawie warunków środowiskowych co może być przyczyną złego stanu zdrowia i doradzenie co należy zmienić, żeby żyło się lepiej.
  • Dostosowanie diety do aktywności sportowej czyli podstawy dietetyki.

Wróć do góry

Psychodietetyka

Studia podyplomowe w Wyższej Szkole Bankowej w Szczecinie

Poniżej znajdziesz to, czego nauczyłam się na studiach podyplomowych z psychodietetyki.

  • Rozpoznawanie automatycznych myśli,
  • Rozpoznawanie własnego systemu znaczeń - rozwijanie umiejętności metapoznawczych (przekonania, którymi się kierujesz),
  • Praca nad negatywnymi myślami,
  • Trening Umiejętności Społecznych (nauka sposobu komunikacji - werbalna i niewerbalna).
  • Dialog Motywujący to oparty o współpracę styl prowadzenia rozmowy, służący umocnieniu u osoby jej własnej motywacji i zobowiązania do zmiany,
  • Aktywne zainteresowanie wewnętrznym punktem widzenia drugiej osoby i zrozumienie – spojrzenie na świat jej oczami,
  • Każda osoba ma prawa do wyboru swojej drogi, a ostateczna decyzja należy tylko do Ciebie,
  • Aktywne wspieranie dobra pacjenta oraz stawianie na pierwszym miejscu jego potrzeb,
  • Zrozumienie i wydobycie mocnych stron oraz zasobów pacjenta.
  • Reakcja organizmu,
  • Stan napięcia (stan, kiedy jesteś ciągle poddenerwowany i jak sobie z tym radzić),
  • Może być fizjologiczny (każdy silny, niespodziewany i długotrwały bodziec),
  • Może być psychologiczny (lęk i niepewność),
  • Techniki w wykorzystaniem treningu autogennego (neuromięśniowej techniki relaksacyjnej z wykorzystaniem autosugestii).
  • Odpowiednio zbilansowana dieta - dostarczanie wszystkich potrzebnych składników i witamin dla organizmu,
  • Dobór kaloryczności do aktywności życiowych i stylu życia,
  • Wpływ poszczególnych witamin i minerałów na organizm człowieka,
  • Odpowiednie dobranie ilości poszczególnych mikro (witaminy i minerały) i makroskładników (węglowodany, białka, tłuszcze),
  • Zapotrzebowanie kaloryczne przy wybranych parametrach (wzrost, wiek, płeć, waga, aktywność fizyczna, aktywność życiowa).
  • Ogranicza jego potencjał rozwojowy - jeśli dziecko spożywa słabej jakości jedzenie (bez odpowiednich witamin i minerałów) to nie odżywia organizmu prawidłowo, organizm bez odpowiednich witamin i minerałów nie rozwija się prawidłowo,
  • Zmniejszone możliwości życiowe - nie może samodzielnie wykonywać czynności, które wykonują rówieśnicy (np. przeskakiwanie przez płotki na WF),
  • Wpływ na jakość życia - dziecku trudno się ubrać samodzielnie czy zawiązać sznurówki,
  • Brak akceptacji otoczenia - naśmiewanie się przez rówieśników,
  • Obciążenie układu ruchu dodatkowymi kilogramami,
  • Brak samoakceptacji,
  • Zaburzona prawidłowa praca całego układu - wszystkie hormony i narządy nie działają prawidłowo ponieważ są pokryte nadmierną ilością tkanki tłuszczowej,
  • Zaburzenia odżywiania - niekontrolowane objadanie się słodyczami, brak uczucia sytości co przekłada się na ciągłe jedzenie,
  • Złe relacje z jedzeniem i myśleniem o jedzeniu - utrzymuj 80% zdrowego jedzenia w swojej diecie, natomiast 20% może być śmieciowe - to jest zdrowa relacja, ciągłe jedzenie tylko śmieciowego jedzenia lub w 100% jedzenie zdrowo to nie jest zdrowa relacja,
  • Problemy z odnalezieniem się w grupie rówieśniczej,
  • “gruba ja” towarzysząca przez całe życie,
  • Poczucie wstydu i nienawiści do własnego ciała,
  • Problemy z nawiązaniem intymnej relacji (związek, seks),
  • Problemy z wejściem w relacje z innymi osobami, szczególnie szczuplejszymi (relacja przyjacielska lub związek),
  • Izolacja społeczna (ludzie nie chcą wchodzić w interakcje, a osoba dotknięta otyłością żyje w schematach które są jej kodowane przez społeczeństwo),
  • Nękanie przez innych i wytykanie palcami,
  • Stany obniżonego nastroju z powodu swojego wyglądu.

To umiejętności społeczne wykorzystywane w relacjach z innymi ludźmi, które pomagają Ci w:

  • Osiągnięciu obranego celu,
  • Podtrzymaniu pozytywnych relacji z innymi ludźmi,
  • Wysyłaniu odpowiednich komunikatów tak, żeby zostać zrozumianym,
  • Informowaniu o swoich potrzebach,
  • Nauki przyjętych norm społecznych w danym otoczeniu,
  • Nawiązywaniu kontaktów, a później podtrzymywaniu ich,
  • Zrozumieniu mowy ciała i komunikatów niewerbalnych w tym rozpoznawanie emocji,
  • Nauce nowych elementów i technik komunikacji z innymi ale też z samym sobą,
  • Budowaniu zespołu i współdziałania w nim,
  • Byciu otwartym, życzliwym, sprawiedliwym,
  • Rozwoju empatii i współodczuwania,
  • Budowaniu poczucia pewności siebie w kontakcie z innymi – szczególnie jeśli chodzi o wystąpienia publiczne,
  • Nauce jak radzić sobie ze stresem w chwilach podjęcia wyzwań,
  • Rozładowywaniu napięcia w zespole,
  • Wzmocnieniu swojej sprawczości i kontroli,
  • Świadomym motywowaniu się oraz nauce samodyscypliny,
  • Uświadomieniu sobie swoich mocnych stron, które możesz wykorzystać w życiu,
  • Świadomej realizacji potrzeb przynależności, poczucia bezpieczeństwa, zrozumienia.

To umiejętności społeczne wykorzystywane w relacjach z innymi ludźmi, które pomagają Ci w:

  • Dokonywanie zmian emocjonalnych - zmiana nastawienia i samopoczucia w zależności od sytuacji, w której się znajdujesz. Czyli interpretacja zdarzeń i okoliczności,
  • Kontrolowanie swoich emocji - żeby w każdej sytuacji umieć zapanować nad swoimi emocjami i nie dać się im ponieść (nie zrób nic głupiego przez emocje),
  • Wspieranie w rozwoju inteligencji emocjonalnej - wspieranie rozwoju empatii, lepszego zrozumienia innych, sytuacji innych oraz lepsze zrozumienie samego siebie, rozpoznawanie potrzeb u innych,
  • Umiejętności w zakresie komunikacji - odpowiednie komunikowanie swoich potrzeb, odczuć, mówienie w taki sposób, żeby inny Ciebie rozumieli,
  • Rozpoznawania emocji - u siebie i u innych osób, pomoże Ci to odpowiednio reagować na sytuacje, w których się znajdujesz i dojść z inną osobą do porozumienia,
  • Zarządzania emocjami - wiesz w jakiej emocji obecnie jesteś, jesteś w stanie ją wyrazić, zmienić oraz odpowiednio reagować pod jej wpływem,
  • Radzenia sobie z nadmiernym stresem - techniki rozładowywania stresu,
  • Budowaniem dobrych relacji - ze sobą i z innymi.

To umiejętności społeczne wykorzystywane w relacjach z innymi ludźmi, które pomagają Ci w:

  • Wpływ emocji na to co jesz,
  • W jakich sytuacjach sięgasz po coś o konkretnym smaku - jakich składników (witamin i minerałów) Ci brakuje,
  • Przekonania jakimi się kierujesz,
  • Schematy, które zostały w Tobie zakodowane jako wzorce w dzieciństwie (sposób myślenia, nawyki, rozwiązania poszczególnych problemów - reagujesz tak jak Twoi rodzice, sposób odżywiania się - jak mama gotowała tłusto to Ty też jesz tłusto),
  • Głód emocjonalny czym się różni od głodu fizjologicznego i kiedy występuje,
  • Nawyki, które kształtowałeś przez wiele lat przy każdym posiłku - oglądanie telewizji podczas posiłku, YouTube, przeglądanie Social Mediów, jedzenie w pokoju, jedzenie razem z całą rodziną,
  • Rozładowanie emocji poprzez konsumpcję - rozładowujesz napięcie poprzez jedznie (najczęciej słodyczy i rzeczy niezdrowych),
  • Przypisane emocje związane z jedzeniem - sytuacje, w których występujesz są związane z jedzeniem np. wygrana lub osiągnięcie swojego celu - idziesz to uczcić lodami lub pizzą, święta Bożego Narodzenia kojarzą Ci się z domem pełnym ludzi przy stole z dwunastoma potrawami i Twoimi ulubionymi pierogami od babci.

Zaburzenia jedzenia wynikające z trudności z jakimi sami nie jesteśmy w stanie sobie poradzić (anoreksja, bulimia, ortoreksja, jedzenie kompulsywne, syndrom nocnego jedzenia)

  • Podłoże występowania zaburzeń jedzenia,
  • Problemy z samoakceptacją,
  • Zaburzenia poczucia własnej wartości,
  • Poczucie kontroli nad jedzeniem,
  • Stany lękowe przed przyrostem wagi,
  • Niekontrolowane napady objadania się,
  • Wpływ obniżonego nastroju na występowanie zaburzeń odżywiania,
  • Brak świadomego radzenia sobie ze stresem,
  • Epizody redukujące nadwyżkę kalorii,
  • Zachowania obsesyjne (brak opanowania) względem jedzenia,
  • Obsesyjna kontrola nad tym co, ile i kiedy jesz (anoreksja),
  • Złe relacje z jedzeniem (bulimia),
  • Brak poczucia kontroli nad ilością przyjmowanego jedzenia,
  • Uzależnienie od jedzenia.

W międzynarodowej klasyfikacji The International Statistical Classification of Diseases (ICD-10) zaburzenia odżywiania zakwalifikowano do zaburzeń behawioralnych związanych z zaburzeniami fizjologicznymi i czynnikami fizycznymi. Obecna klasyfikacja zaburzeń odżywiania przedstawia się następująco:

  • F50.0 – Jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa),
  • F50.1 – Jadłowstręt psychiczny atypowy,
  • F50.2 – Żarłoczność psychiczna (Bulimia nervosa),
  • F50.3 – Atypowa żarłoczność psychiczna,
  • F50.4 – Przejadanie się związane z innymi czynnikami psychologicznymi,
  • F50.5 – Wymioty związane z innymi czynnikami psychologicznymi,
  • F50.8 – Inne zaburzenia odżywiania się,
  • F50.9 – Zaburzenia odżywiania się, nieokreślone.
  • Wpływ jakości pożywienia na stany emocjonalne,
  • Zaburzenie flory bakteryjnej (dobre i złe bakterie w jelitach) wpływające na występowanie zaburzeń psychicznych np. depresji,
  • Jedzenie emocjonalne czyli pod wpływem stresu lub innych emocji,
  • Jakość żywienia i jego wpływ na działanie mózgu oraz poszczególnych układów,
  • Niepełnowartościowe pożywienie i jego wpływ na zaburzenia nastroju.
  • Jakość żywienia w różnych okresach życia człowieka,
  • Zasady żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym,
  • Wpływ mikrobioty jelitowej (dobre i złe bakterie w jelitach) na prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
  • Prawidłowe działanie przewodu pokarmowego - czy wszystko jest dobrze strawione, czy kwasy żołądkowe nie wylewają się do przełyku (refluks),
  • Zaburzenia motoryki (ruch jedzenia w organizmie - to jak zostaje strawione i wchłonięte przez organizm) i ich wpływ na trawienie oraz wchłanianie,
  • Hormonalne i nerwowe mechanizmy regulujące - poczucie głodu, sytości, apetytu, pragnienia.
  • Tworzenie warunków do podjęcia przez klienta samodzielnej próby rozwiązania swojego problemu związanego z jedzeniem,
  • Udzielanie wskazówek związanych z prawidłowym żywieniem,
  • Przedstawianie różnych opcji wyboru i postępowania,
  • Wspierania w poszukiwaniu rozwiązania danego problemu żywieniowego.
  • Łączenie w odpowiednich proporcjach makroskładników (węglowodany, białka, tłuszcze),
  • Odpowiednia wartość energetyczna posiłków,
  • Wartości odżywcze pokarmów.
  • Prawidłowa postawa ciała,
  • Zaproponowanie aktywności fizycznej przy różnego rodzaju schorzeniach,
  • Ćwiczenia rozciągające i wzmacniające.
  • Świadome reagowanie na dokonujące się wokół nas zmiany,
  • Podejmowanie świadomych zmian, które mają wpływ na nasze życie,
  • Samoświadomość swoich potrzeb,
  • Kontrolowanie swoich zachowań.

Wróć do góry

Projekty, w których brałam udział

Fundacja DKMS – Lider Generelny na terenie Szczecina oraz Ambasador Studencki

Od października 2013 do maja 2016 roku

Podczas mojej działalności w DKMS edukowałam mieszkańców Szczecina:

  • Edukacja wolontariuszy na temat białaczki,
  • Prelekcje dla mieszkańców Szczecina (ponad 50 osób),
  • Edukacja wolontariuszy w celu odpowiedzi na pytania potencjalnych dawców szpiku kostnego lub komórek macierzystych,
  • Czym jest białaczka,
  • Z czym wiąże się przeszczep,
  • Skutki przeszczepu,
  • Skutki białaczki,
  • Jak wygląda przeszczep,
  • Ile czasu trwa rekonwalescencja, czyli:
    • Czas regenacji organizmu,
    • Dochodzenia do siebie,
    • Samopoczucie poczucie dawcy po przeszczepie.
  • Kontakt pomiędzy dawcą a biorcą,
  • Edukacja o tym, jak wygląda proces przygotowania do przeszczepu,
  • Sprawdzanie zgodności kodu genetycznego dawcy i biorcy (bliźniaków genetycznych),
  • Jak wygląda cały proces przeszczepu (od zwolnienia od lekarza na czas przeszczepu i badań kontrolnych, przez przebieg zabiegu, do rekonwalescencji).

Wróć do góry