Informacje o mnie
Tutaj znajdziesz informacje o tym kim jestem i jakie mam kwalifikacje. Dodatkowo dowiesz się jakie kursy i szkolenia ukończyłam oraz poznasz projekty, w których brałam udział.
Klaudia Piechanowska
Profilaktyk Zdrowia, magister Zdrowia Publicznego
Kod zawodu 229102
Czy wiesz, że ponad 50% zdrowia jest w Twoich rękach?
Na Twoje zdrowie wpływa*:
- 55% - Styl życia,
- 20% - Środowisko, w którym żyjesz,
- 15% - Czynniki biologiczno-dziedziczne,
- 10% - Organizacja opieki zdrowotnej,
Im szybciej zaczniesz budować poprawny styl życia, tym dłużej zachowasz swoją sprawność. Zobacz jak mogę Ci w tym pomóc.
* Pola zdrowia Lalonde, Marc Lalonde "A New Perspective on the Health of Canadians"Współpraca »
Kliknij w nazwę sekcji, do której chcesz przejść
Studia i doświadczenia na studiach
Projekty, w których brałam udział
Przykłady pracy z klientami »Studia i doświadczenie na studiach
Zdrowie publiczne ze specjalizacją promocja zdrowia.
Studia licencjackie i magisterskie na Uniwersytecie SzczecińskimPoniżej znajdziesz to, czego nauczyłam się na studiach licencjackich i magisterskich ze zdrowia publicznego.
Styl życia
Na styl życia składają się poniższe elementy:
- Narażenie na stres,
- Aktywność fizyczna,
- Odpowiednie odżywianie organizmu,
- Umiejętność budowania stałych relacji z innymi ludźmi,
- Uczestnictwo w kulturze (chodzenie do teatru, galerii sztuki, filharmonii, czytanie książek itp.),
- Umiejętność relaksowania się,
- Zaspokajanie potrzeb intelektualnych,
- Konsumpcjonizm - to co jesz, to w co się ubierasz, jakiej jakości rzeczy kupujesz,
- Stosunek do pracy (czy lubisz swoją pracę, czy masz z niej poczucie satysfakcji oraz możliwości rozwoju),
- Umiejętność gospodarowania swoim czasem,
- Wartości jakimi kierujesz się w życiu,
- Twoja przynależność do grupy społecznej,
- Stosunek do praw publicznych (np. przestrzeganie prawa),
- Stosunek do religii,
- Role społeczne w rodzinie, pracy, społeczności (spełnianie rola ojca, matki czy pracownika, pracodawcy itp.),
- Potrzeby estetyczne - miejsce i otoczenie w którym się znajdujesz (np. chcesz mieć ładny/wymarzony dom, chcesz mieszkać w nowoczesnej dzielnicy itp.),
Wiedza o zdrowiu publicznym
- Wiedza o tym jak ważne jest zdrowie w skali społeczeństwa (epidemie i pandemie),
- Świadomość wiedzy jak istotne są działania profilaktyczne,
- Zapobieganie rozprzestrzenianiu się choroby,
- Sprawdzanie obecnego stanu zdrowia.
Jakość środowiska
- Jakiej jakości jest powietrze, woda itp. w Twoim otoczeniu,
- Warunki pracy i życia,
- Społeczeństwo w jakim się znajdujesz,
- Czy nie ma osób toksycznych w Twoim otoczeniu,
- Estetyka miejsca w którym żyjemy (człowiek ma potrzebę estetyki w swoim otoczeniu, lubi przebywać w ładnych miejscach, dlatego podoba nam się kultura, sztuka, chodzimy do teatru).
Sposób żywienia
- Odżywianie się w zbilansowany sposób, dostarczanie odpowiednich składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania organizmu a nie tylko zapychanie żołądka,
- Prawidłowe łączenie ze sobą składników odżywczych.
Ćwiczenia fizyczne - jak wpływają na organizm człowieka
- W jaki sposób utrzymywać sprawność fizyczną,
- Co daje sprawność fizyczna (człowiek dłużej jest samodzielny itp.),
- Korzyści z utrzymywania sprawności fizycznej (brak nadwagi lub otyłości itp.),
- Dłuższe zachowanie sprawności mózgu, dzięki dotlenieniu podczas ćwiczeń, pobudzieniu neuronów i zapobieganiu ich obumieraniu,
- Zwiększenie wydolności organizmu,
- Rozwijanie muskulatury,
- Zwiększanie wydajności organizmu.
Wpływ psychoprofilaktyki na kształtowanie postaw sprzyjających zdrowiu
- Dbanie o swoje zasoby psychoenergetyczne,
- Organizacja swojego życia,
- Dbanie o relacje z samym sobą,
- Dbanie o relacje z otoczeniem,
- Odwaga aby zgłosić się o pomoc do specjalisty,
- Radzenie sobie w trudnych sytuacjach,
- Umiejętność odpuszczania,
- Umiejętność cieszenia się ze swoich osiągnięć (zamiast ciągłego obwiniania się, że można było więcej lub lepiej).
Wyniki badań
- Interpretacja wyników badań,
- Kierowanie na badania profilaktyczne (wykonywanie badań raz w roku, wiedza jak ważne są badania profilaktyczne).
Budowa i funkcje organizmu
- Działanie poszczególnych układów naszego ciała,
- Powiązania pomiędzy układami i organami w ciele,
- Powody występowania poszczególnych chorób (np. zły stan zębów wpływa na zawał serca i zwapnienie zastawki w sercu),
- Funkcjonowanie poszczególnych organów w układach ciała i zależności pomiędzy ich funkcjonowaniem.
Przebieg i uwarunkowania procesów psychospołecznych ważnych dla zdrowia i jego ochrony
- Środowisko w jakim człowiek dorasta,
- Wzorce wyniesione z domu (czego dziecko nauczyło się od rodziców),
- Umiejętności społecznie w pracy i życiu prywatnym (czy człowiek potrafi dogadać się z rówieśnikami i zaadoptować się w grupie),
- Adaptacja do zachodzących w życiu zmian,
- Umiejętność podejmowania decyzji (tych łatwych i trudnych).
Rozpoznanie podstawowych zagrożeń zdrowia
- Rozpoznanie jakości odżywiania podopiecznego (jakość składników odżywczych, czy posiłki zawierają wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze, czy podopieczny odżywia odpowiednio organizm czy tylko zapycha żołądek),
- Aktywność fizyczna (zaproponowanie formy aktywności, która pomoże zachować sprawność organizmu),
- Używki (wskazanie, który problem występuje przez stosowanie używek),
- Wczesna diagnoza problemów zdrowotnych (rozpoznanie pierwszych objawów nieprawidłowego funkcjonowania organizmu),
- Zaproponowanie badań, dzięki którym można wcześnie wykryć nowotwór,
- Wyjaśnienie wpływu i konsekwencji zaburzeń odżywiania (otyłość, nadwaga, anoreksja, bulimia). Jako, że jestem także dyplomowanym psychodietetykiem potrafię wypracować z podopiecznym techniki radzenia sobie z zaburzeniami odżywiania.,
- Znajomość znaczenia szczepień dla populacji,
- Uświadomienie skutków nowoczesnych uzależnień (od telefonu, fastfood-u itp.) i ich wpływ na zdrowie,
- Zapobieganie epidemiom (np. w województwie) i pandemią (na całym kontynencie lub nawet świecie),
- Stosowanie i promowanie badań przesiewowych (profilaktycznych), które pomagają we wczesnej diagnozie i skutecznym leczeniu najczęściej występujących chorób w Polsce: badania piersi, usg, cytologia, rak prostaty itd.,
- Zalecenia dla właściwej higieny życia (higiena snu, higiena osobista, higiena pracy),
- Proponowanie wizyty u poszczególnych specjalistów np. dentysty, fizjoterapeuty, lekarzy itd.
Wykrywnie podłoża problemów zdrowotnych występujących u pacjenta (umiejętność rozpoznawania czynników, które wpływają na pacjenta)
Czynniki ryzyka można ogólnie podzielić na następujące grupy:
Behawioralne (związane z zachowaniem):
- Palenie tytoniu,
- Spożywanie nadmiernych ilości alkoholu,
- Sposób odżywiania,
- Brak aktywności fizycznej,
- Spędzanie zbyt długiego czasu na słońcu bez ochrony organizmu,
- Brak pewnych szczepień,
- Uprawianie seksu bez antykoncepcji,
- Nieuzasadnione przyjmowanie antybiotyków i innych leków.
Psychologiczne (związane ze zdrowiem psychicznym):
- Choroby psychiczne,
- Nieradzenie sobie ze stresem,
- Trudne wydarzenia w życiu (śmierć bliskiej osoby, przeprowadzka, nowa praca, rozpad związku itd.),
- Uzależnienia,
- Relacje z innymi ludźmi,
- Przemoc psychiczna.
Fizjologiczne (związane z ciałem):
- Nadwaga lub otyłość,
- Wysokie ciśnienie krwi,
- Wysokie stężenie cholesterolu we krwi,
- Wysokie stężenie cukru (glukozy) we krwi,
- Problemy z układem krwionośnym,
- Problemy z układem kostnym (nieprawidłowa postawa ciała, higiena stanowiska pracy),
- Higiena układu moczowego,
- Higiena układu oddechowego,
- Problemy z układem oddechowym,
- Problemy z układem trawienia (zespół jelita drażliwego),
- Uszkodzenie flory bakteryjnej.
Demograficzne
- Wiek,
- Płeć,
- Przynależność do podgrupy w populacji wyodrębnionej na przykład na podstawie zawodu, religii czy dochodów,
- Miejsce zamieszkania (wieś czy miasto).
Środowiskowe
- Dostęp do czystej wody i kanalizacji,
- Ryzyko zawodowe,
- Zanieczyszczenie powietrza,
- Sytuacje społeczne,
- Dostęp do dobrze zaopatrzonych sklepów w wysokiej jakości przetworzoną żywność.
Genetyczne
- Genetyczne czynniki ryzyka wynikają z genów danej osoby lub chorób uwarunkowanych genetycznie przez rodzinę,
- Mutacja konkretnego genu nie oznacza 100% pewności, że zachoruje się na chorobę. Jest to znak ostrzegawczy jak powinno się kształtować swój styl życia, żeby uniknąć tej choroby,
- Są choroby, na które nie mamy wpływu takie jak np. trisomia 21 (zespół downa).
Diagnozowanie biologicznych procesów fizjologicznych zachodzących w zdrowym i chorym organizmie człowieka na różnych etapach ontogenezy
Rozwój osobniczy człowieka (ontogeneza) czyli proces zmian jaki zachodzi w organizmie człowieka przez całe jego życie od zapłodnienia, aż do śmierci.
- Dorastanie, w tym zmiany hormonalne i związane z tym zaburzenia. Rozwój dziecka, a później nastolatka,
- Płodność, okres płodności człowieka czyli kiedy można sprowadzić na świat dziecko,
- Choroby różnego rodzaju, które mogą występować u każdego człowieka,
- Okres przekwitania (okres okołomenopauzalny i menopauzalny),
- Starzenie się - obumieranie organizmu, parkinson, alzheimer itd.
Organizacja opieki nad człowiekiem w różnych okresach życia z uwzględnieniem różnych dysfunkcji bio-psycho-społecznych
- Przebywanie osób starszych w domach pomocy społecznej lub dziennych domach opieki społecznej,
- Rehabilitacje osób po urazach (w jaki sposób uzyskać pomoc, jeśli nie jesteś sam w stanie jej udzielić, gdzie zgłosić się po pomoc).
Kultura fizyczna, szczególnie trening usprawniający przy wykorzystaniu sprzętu specjalistycznego
- Podtrzymanie sprawności organizmu,
- Elementy rehabilitacji.
Umiejętność zaproponowania właściwych działań w zakresie promocji zdrowia z uwzględnieniem różnych grup wiekowych, stanu zdrowia oraz dokonanie oceny ich skuteczności
- Sposób w jaki można promować zdrowie w swoim otoczeniu,
- Kampanie społeczne lub lokalne,
- Organizacja wydarzeń związanych z edukacją zdrowia,
- Szerzenie wiedzy o tym jaki wpływ ma każdy człowiek na swoje zdrowie w długoterminowej perspektywie prowadząc zdrowy tryb życia.
Wiedza o zdrowiu publicznym
- Wiedza o tym jak ważne jest zdrowie w skali społeczeństwa (epidemie i pandemie),
- Świadomość wiedzy jak istotne są działania profilaktyczne,
- Zapobieganie rozprzestrzenianiu się choroby,
- Sprawdzanie obecnego stanu zdrowia.
Umiejętność zidentyfikowania zagrożenia środowiska dla zdrowia populacji oraz przygotowanie i przedstawienie planu działania
- Umiejętność określenia na podstawie warunków środowiskowych co może być przyczyną złego stanu zdrowia i doradzenie co należy zmienić, żeby żyło się lepiej.
Umiejętność dostosowania sposobu odżywiania się do poziomu aktywności fizycznej
- Dostosowanie diety do aktywności sportowej czyli podstawy dietetyki.
Psychodietetyka
Studia podyplomowe w Wyższej Szkole Bankowej w SzczeciniePoniżej znajdziesz to, czego nauczyłam się na studiach podyplomowych z psychodietetyki.
Elementy terapii behawioralno - poznawczej
- Rozpoznawanie automatycznych myśli,
- Rozpoznawanie własnego systemu znaczeń - rozwijanie umiejętności metapoznawczych (przekonania, którymi się kierujesz),
- Praca nad negatywnymi myślami,
- Trening Umiejętności Społecznych (nauka sposobu komunikacji - werbalna i niewerbalna).
Dialog motywujący w psychodietetyce
- Dialog Motywujący to oparty o współpracę styl prowadzenia rozmowy, służący umocnieniu u osoby jej własnej motywacji i zobowiązania do zmiany,
- Aktywne zainteresowanie wewnętrznym punktem widzenia drugiej osoby i zrozumienie – spojrzenie na świat jej oczami,
- Każda osoba ma prawa do wyboru swojej drogi, a ostateczna decyzja należy tylko do Ciebie,
- Aktywne wspieranie dobra pacjenta oraz stawianie na pierwszym miejscu jego potrzeb,
- Zrozumienie i wydobycie mocnych stron oraz zasobów pacjenta.
Techniki radzenia sobie ze stresem (relaksacja, trening autogenny itp.)
- Reakcja organizmu,
- Stan napięcia (stan, kiedy jesteś ciągle poddenerwowany i jak sobie z tym radzić),
- Może być fizjologiczny (każdy silny, niespodziewany i długotrwały bodziec),
- Może być psychologiczny (lęk i niepewność),
- Techniki w wykorzystaniem treningu autogennego (neuromięśniowej techniki relaksacyjnej z wykorzystaniem autosugestii).
Podstawy żywienia człowieka
- Odpowiednio zbilansowana dieta - dostarczanie wszystkich potrzebnych składników i witamin dla organizmu,
- Dobór kaloryczności do aktywności życiowych i stylu życia,
- Wpływ poszczególnych witamin i minerałów na organizm człowieka,
- Odpowiednie dobranie ilości poszczególnych mikro (witaminy i minerały) i makroskładników (węglowodany, białka, tłuszcze),
- Zapotrzebowanie kaloryczne przy wybranych parametrach (wzrost, wiek, płeć, waga, aktywność fizyczna, aktywność życiowa).
Konsekwencje psychologiczne i społeczne otyłości i nadwagi u dzieci, młodzieży i dorosłych
- Ogranicza jego potencjał rozwojowy - jeśli dziecko spożywa słabej jakości jedzenie (bez odpowiednich witamin i minerałów) to nie odżywia organizmu prawidłowo, organizm bez odpowiednich witamin i minerałów nie rozwija się prawidłowo,
- Zmniejszone możliwości życiowe - nie może samodzielnie wykonywać czynności, które wykonują rówieśnicy (np. przeskakiwanie przez płotki na WF),
- Wpływ na jakość życia - dziecku trudno się ubrać samodzielnie czy zawiązać sznurówki,
- Brak akceptacji otoczenia - naśmiewanie się przez rówieśników,
- Obciążenie układu ruchu dodatkowymi kilogramami,
- Brak samoakceptacji,
- Zaburzona prawidłowa praca całego układu - wszystkie hormony i narządy nie działają prawidłowo ponieważ są pokryte nadmierną ilością tkanki tłuszczowej,
- Zaburzenia odżywiania - niekontrolowane objadanie się słodyczami, brak uczucia sytości co przekłada się na ciągłe jedzenie,
- Złe relacje z jedzeniem i myśleniem o jedzeniu - utrzymuj 80% zdrowego jedzenia w swojej diecie, natomiast 20% może być śmieciowe - to jest zdrowa relacja, ciągłe jedzenie tylko śmieciowego jedzenia lub w 100% jedzenie zdrowo to nie jest zdrowa relacja,
- Problemy z odnalezieniem się w grupie rówieśniczej,
- “gruba ja” towarzysząca przez całe życie,
- Poczucie wstydu i nienawiści do własnego ciała,
- Problemy z nawiązaniem intymnej relacji (związek, seks),
- Problemy z wejściem w relacje z innymi osobami, szczególnie szczuplejszymi (relacja przyjacielska lub związek),
- Izolacja społeczna (ludzie nie chcą wchodzić w interakcje, a osoba dotknięta otyłością żyje w schematach które są jej kodowane przez społeczeństwo),
- Nękanie przez innych i wytykanie palcami,
- Stany obniżonego nastroju z powodu swojego wyglądu.
Trening umiejętności interpersonalnych
To umiejętności społeczne wykorzystywane w relacjach z innymi ludźmi, które pomagają Ci w:
- Osiągnięciu obranego celu,
- Podtrzymaniu pozytywnych relacji z innymi ludźmi,
- Wysyłaniu odpowiednich komunikatów tak, żeby zostać zrozumianym,
- Informowaniu o swoich potrzebach,
- Nauki przyjętych norm społecznych w danym otoczeniu,
- Nawiązywaniu kontaktów, a później podtrzymywaniu ich,
- Zrozumieniu mowy ciała i komunikatów niewerbalnych w tym rozpoznawanie emocji,
- Nauce nowych elementów i technik komunikacji z innymi ale też z samym sobą,
- Budowaniu zespołu i współdziałania w nim,
- Byciu otwartym, życzliwym, sprawiedliwym,
- Rozwoju empatii i współodczuwania,
- Budowaniu poczucia pewności siebie w kontakcie z innymi – szczególnie jeśli chodzi o wystąpienia publiczne,
- Nauce jak radzić sobie ze stresem w chwilach podjęcia wyzwań,
- Rozładowywaniu napięcia w zespole,
- Wzmocnieniu swojej sprawczości i kontroli,
- Świadomym motywowaniu się oraz nauce samodyscypliny,
- Uświadomieniu sobie swoich mocnych stron, które możesz wykorzystać w życiu,
- Świadomej realizacji potrzeb przynależności, poczucia bezpieczeństwa, zrozumienia.
Psychologia emocji
To umiejętności społeczne wykorzystywane w relacjach z innymi ludźmi, które pomagają Ci w:
- Dokonywanie zmian emocjonalnych - zmiana nastawienia i samopoczucia w zależności od sytuacji, w której się znajdujesz. Czyli interpretacja zdarzeń i okoliczności,
- Kontrolowanie swoich emocji - żeby w każdej sytuacji umieć zapanować nad swoimi emocjami i nie dać się im ponieść (nie zrób nic głupiego przez emocje),
- Wspieranie w rozwoju inteligencji emocjonalnej - wspieranie rozwoju empatii, lepszego zrozumienia innych, sytuacji innych oraz lepsze zrozumienie samego siebie, rozpoznawanie potrzeb u innych,
- Umiejętności w zakresie komunikacji - odpowiednie komunikowanie swoich potrzeb, odczuć, mówienie w taki sposób, żeby inny Ciebie rozumieli,
- Rozpoznawania emocji - u siebie i u innych osób, pomoże Ci to odpowiednio reagować na sytuacje, w których się znajdujesz i dojść z inną osobą do porozumienia,
- Zarządzania emocjami - wiesz w jakiej emocji obecnie jesteś, jesteś w stanie ją wyrazić, zmienić oraz odpowiednio reagować pod jej wpływem,
- Radzenia sobie z nadmiernym stresem - techniki rozładowywania stresu,
- Budowaniem dobrych relacji - ze sobą i z innymi.
Psychologia jedzenia i odchudzania się
To umiejętności społeczne wykorzystywane w relacjach z innymi ludźmi, które pomagają Ci w:
- Wpływ emocji na to co jesz,
- W jakich sytuacjach sięgasz po coś o konkretnym smaku - jakich składników (witamin i minerałów) Ci brakuje,
- Przekonania jakimi się kierujesz,
- Schematy, które zostały w Tobie zakodowane jako wzorce w dzieciństwie (sposób myślenia, nawyki, rozwiązania poszczególnych problemów - reagujesz tak jak Twoi rodzice, sposób odżywiania się - jak mama gotowała tłusto to Ty też jesz tłusto),
- Głód emocjonalny czym się różni od głodu fizjologicznego i kiedy występuje,
- Nawyki, które kształtowałeś przez wiele lat przy każdym posiłku - oglądanie telewizji podczas posiłku, YouTube, przeglądanie Social Mediów, jedzenie w pokoju, jedzenie razem z całą rodziną,
- Rozładowanie emocji poprzez konsumpcję - rozładowujesz napięcie poprzez jedznie (najczęciej słodyczy i rzeczy niezdrowych),
- Przypisane emocje związane z jedzeniem - sytuacje, w których występujesz są związane z jedzeniem np. wygrana lub osiągnięcie swojego celu - idziesz to uczcić lodami lub pizzą, święta Bożego Narodzenia kojarzą Ci się z domem pełnym ludzi przy stole z dwunastoma potrawami i Twoimi ulubionymi pierogami od babci.
Zaburzenia jedzenia
Zaburzenia jedzenia wynikające z trudności z jakimi sami nie jesteśmy w stanie sobie poradzić (anoreksja, bulimia, ortoreksja, jedzenie kompulsywne, syndrom nocnego jedzenia)
- Podłoże występowania zaburzeń jedzenia,
- Problemy z samoakceptacją,
- Zaburzenia poczucia własnej wartości,
- Poczucie kontroli nad jedzeniem,
- Stany lękowe przed przyrostem wagi,
- Niekontrolowane napady objadania się,
- Wpływ obniżonego nastroju na występowanie zaburzeń odżywiania,
- Brak świadomego radzenia sobie ze stresem,
- Epizody redukujące nadwyżkę kalorii,
- Zachowania obsesyjne (brak opanowania) względem jedzenia,
- Obsesyjna kontrola nad tym co, ile i kiedy jesz (anoreksja),
- Złe relacje z jedzeniem (bulimia),
- Brak poczucia kontroli nad ilością przyjmowanego jedzenia,
- Uzależnienie od jedzenia.
W międzynarodowej klasyfikacji The International Statistical Classification of Diseases (ICD-10) zaburzenia odżywiania zakwalifikowano do zaburzeń behawioralnych związanych z zaburzeniami fizjologicznymi i czynnikami fizycznymi. Obecna klasyfikacja zaburzeń odżywiania przedstawia się następująco:
- F50.0 – Jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa),
- F50.1 – Jadłowstręt psychiczny atypowy,
- F50.2 – Żarłoczność psychiczna (Bulimia nervosa),
- F50.3 – Atypowa żarłoczność psychiczna,
- F50.4 – Przejadanie się związane z innymi czynnikami psychologicznymi,
- F50.5 – Wymioty związane z innymi czynnikami psychologicznymi,
- F50.8 – Inne zaburzenia odżywiania się,
- F50.9 – Zaburzenia odżywiania się, nieokreślone.
Zdrowie psychiczne a odżywianie (stres, lęki, fobie, emocje, wpływ jedzenia na zdrowie)
- Wpływ jakości pożywienia na stany emocjonalne,
- Zaburzenie flory bakteryjnej (dobre i złe bakterie w jelitach) wpływające na występowanie zaburzeń psychicznych np. depresji,
- Jedzenie emocjonalne czyli pod wpływem stresu lub innych emocji,
- Jakość żywienia i jego wpływ na działanie mózgu oraz poszczególnych układów,
- Niepełnowartościowe pożywienie i jego wpływ na zaburzenia nastroju.
Fizjologia żywienia
- Jakość żywienia w różnych okresach życia człowieka,
- Zasady żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym,
- Wpływ mikrobioty jelitowej (dobre i złe bakterie w jelitach) na prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
- Prawidłowe działanie przewodu pokarmowego - czy wszystko jest dobrze strawione, czy kwasy żołądkowe nie wylewają się do przełyku (refluks),
- Zaburzenia motoryki (ruch jedzenia w organizmie - to jak zostaje strawione i wchłonięte przez organizm) i ich wpływ na trawienie oraz wchłanianie,
- Hormonalne i nerwowe mechanizmy regulujące - poczucie głodu, sytości, apetytu, pragnienia.
Poradnictwo dietetyczne
- Tworzenie warunków do podjęcia przez klienta samodzielnej próby rozwiązania swojego problemu związanego z jedzeniem,
- Udzielanie wskazówek związanych z prawidłowym żywieniem,
- Przedstawianie różnych opcji wyboru i postępowania,
- Wspierania w poszukiwaniu rozwiązania danego problemu żywieniowego.
Układanie jadłospisów
- Łączenie w odpowiednich proporcjach makroskładników (węglowodany, białka, tłuszcze),
- Odpowiednia wartość energetyczna posiłków,
- Wartości odżywcze pokarmów.
Fizjologia ruchu i aktywność fizyczna
- Prawidłowa postawa ciała,
- Zaproponowanie aktywności fizycznej przy różnego rodzaju schorzeniach,
- Ćwiczenia rozciągające i wzmacniające.
Techniki świadomego stylu życia
- Świadome reagowanie na dokonujące się wokół nas zmiany,
- Podejmowanie świadomych zmian, które mają wpływ na nasze życie,
- Samoświadomość swoich potrzeb,
- Kontrolowanie swoich zachowań.
Projekty, w których brałam udział
Fundacja DKMS – Lider Generelny na terenie Szczecina oraz Ambasador Studencki
Od października 2013 do maja 2016 rokuPodczas mojej działalności w DKMS edukowałam mieszkańców Szczecina:
- Edukacja wolontariuszy na temat białaczki,
- Prelekcje dla mieszkańców Szczecina (ponad 50 osób),
- Edukacja wolontariuszy w celu odpowiedzi na pytania potencjalnych dawców szpiku kostnego lub komórek macierzystych,
- Czym jest białaczka,
- Z czym wiąże się przeszczep,
- Skutki przeszczepu,
- Skutki białaczki,
- Jak wygląda przeszczep,
- Ile czasu trwa rekonwalescencja, czyli:
- Czas regenacji organizmu,
- Dochodzenia do siebie,
- Samopoczucie poczucie dawcy po przeszczepie.
- Kontakt pomiędzy dawcą a biorcą,
- Edukacja o tym, jak wygląda proces przygotowania do przeszczepu,
- Sprawdzanie zgodności kodu genetycznego dawcy i biorcy (bliźniaków genetycznych),
- Jak wygląda cały proces przeszczepu (od zwolnienia od lekarza na czas przeszczepu i badań kontrolnych, przez przebieg zabiegu, do rekonwalescencji).